A húsvéti nyuszi titka

Harmadik mesénk a húsvéti készülődésről szól. A természetes anyagok felhasználásával, mivel, hogyan, milyen színt tudunk kinyerni. Ez sokkal inkább egy recept az egyes színek kinyeréséhez, segítve ezzel anya dolgát a húsvéti tojások megfestésénél. Ugyanakkor hasznos tanulási lehetőség a gyerekek számára is, amivel visszanyúlunk az ősi, természet adta kincsekhez!

Ne feledjétek, játékkal is készülünk, a meséből kell majd megkeresni a választ! A játék a facebook oldalon lesz meghirdetve: www.facebook.com/akerekerdomesei


Fogadjátok szeretettel a mese részletet:

 

 

A húsvéti nyuszi titka


...

"– Fontos a színeket is megemlítenem, ezért is gondozom annyira a kiskertem. Sok szép növény segít a festésben, de előtte hagyni kell úszni őket egy kis alaplében. Megosztom most veletek, hogyan nyerhettek természetes étkekből szép színeket. Nézzük is mindjárt a szivárvány színeit. Fel tudja esetleg sorolni valaki őket? – kérdi Nimród kíváncsian.
– Az első a lila, azt követi a sötétkék, a világoskék, zöld, sárga, narancssárga, és mindig a piros az utolsó. – A répás lányok kórusban mondják, a többieket szóhoz sem hagyják jutni.
– Bizony, így van, kicsi lányok, és most már ti, többiek is láthatjátok. – Nimród bácsi papírt, festéket vett elő, és a hét színt felmázolta a gyerekekkel, így mindenki pontosan fogja tudni, hogy a szivárványhoz milyen szín kell.
– Kezdjük az elején, érkezik a lila szín. A lila hagyma fog nekünk segíteni gyönyörű lila tojásokat készíteni. Hámozd le néhány darabnak a héját, engedd fel némi vízzel, és főzd nagyjából fél órán át. Ki ismeri már az órát?
– Én, én! – hangzott a felelet kórusban.
Az órára pillantottak, és sorolták, hogy éppen hány óra, hány percet mutat.
– Jól van, jól van, gyerekek, folytatom a fontos recepteket, csak figyeljetek.
– Ezután belehelyezzük a tojásokat a vízzel megtöltött lábosba, és addig főzzük, amíg a nekünk tetsző árnyalatát meg nem kapja. A szép levendulaszínt a kék szőlő leve adja, és az ibolyavirágokkal kékített vizeskanna. Tégy bele még két teáskanál citromlevet, és ennek segítségével elnyered a kellő festőfolyadékot.
– De nézzük csak tovább, következik a sötétkék. A kék tojásokhoz apróra vágott vörös káposztára lesz szükség. Minél többet használsz, annál sötétebb a színhatás. A káposztát tedd egy edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd ezt is fél órán át, várd meg, amíg a lé kihűl, majd ekkor kerül bele a tojás az edénybe. Bár a massza inkább bíboros lehet, ne ijedj meg, kérlek, a tojásokat kékre festi meg.
– Most jön a világoskék, ugye, Nimród bácsi? – érdeklődik kíváncsian Róka Rudolf, a kis ravaszdi."
...
Részlet

 

4_a_husveti_nyuszi_titka_masolata.jpg